Αύξηση της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο ζητάει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Μιλώντας με αφορμή την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη ο Γιουνκέρ σημείωσε: 

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, αναμένω ότι δεν θα υπάρχουν ερωτήματα (...), αλλά προσφορά για χρηματοδότηση.

Με τη διαπίστωση του προέδρου της Κομισιόν συμφώνησε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν

Η ΕΕ έχει προτείνει να διπλασιάσει την έκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, αφού 800 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο στο πιο θανατηφόρο ναυάγιο μέχρι στιγμής καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Ο Φάιμαν επανέλαβε την πρόταση της Αυστρίας για τη δημιουργία κέντρων για τους πρόσφυγες στις χώρες της Βόρειας Αφρικής με τη βοήθεια διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων ως ένα μέσο για την αντιμετώπιση του μεγάλου κύματος εισροής μεταναστών στην Ευρώπη.

Όμως η ιδέα δεν φάνηκε να αρέσει στον Γιουνκέρ.

«Στη Λιβύη σίγουρα δεν θα γίνει κάτι τέτοιο», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Αυτό που θα ήθελα να δω, και δεν γνωρίζω αν είναι εφικτό, είναι η διαχείριση των αιτούντων άσυλο να γίνεται στην Αφρική».