Να σταματήσει τους μετανάστες από το να μπαρκάρουν ώστε «να τερματιστούν αυτά τα φορτία θανάτου» θέλει ο πρωθυπουργός της Βρετανία Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα από το ναυάγιο ενός αλιευτικού την Κυριακή στα ανοικτά της Λιβύης στο οποίο φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους 800 άνθρωποι.

Σε δηλώσεις του ο βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα εκθέσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού την Πέμπτη κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών η οποία συνεκλήθη προκειμένου να δοθεί μία απάντηση σε αυτή την τραγωδία, μία από τις χειρότερες που γνώρισε η Μεσόγειος. 

«Έχουμε έναν από τους πιο στέρεους προϋπολογισμούς βοήθειας και τον καλύτερα οργανωμένο στην Ευρώπη», δήλωσε στο BBC ο Κάμερον. 

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης να τερματιστεί η «Μάρε Νόστρουμ», η ιταλική επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που εγκαταλείφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο όταν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο επιχειρησιακό κόστος της. 

Εκείνη την εποχή, «φαινόταν πως περισσότεροι άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους λόγω της δράσης του ιταλικού ναυτικού», δήλωσε ο Κάμερον. «Πιο πολλοί μπάρκαραν, πιο πολλοί πέθαιναν», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τους Times, που επικαλούνται διπλωμάτες, η βρετανική κυβέρνηση «σκέπτεται στο εξής να βοηθήσει στην υποστήριξη των εξόδων χωρών όπως η Ιταλία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, και να βοηθήσουν στην επανεγκατάσταση των προσφύγων».
Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι: η ανάπτυξη του HNS Bulwark, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, ή του αντιτορπιλικού HMS Dauntless, ή ελικοπτέρων για αποστολές επιτήρησης, σύμφωνα με την εφημερίδα.