Το σχέδιο της κυβέρνησης της Πολωνίας να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot αξίας 5 δισ. ευρώ χαιρετίζει η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών. 

«Η Πολωνία είναι ένας ακλόνητος σύμμαχος στο NATO και το πρόγραμμά της για τον εκσυγχρονισμό της άμυνάς της (...) ενισχύει άμεσα τη στρατιωτική ισχύ της Συμμαχίας», επισήμανε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Την ώρα που οι εντάσεις με τη Ρωσία έχουν κλιμακωθεί, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ανακοίνωσε χθες ότι η Βαρσοβία θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ προκειμένου να αγοράσει τους πυραύλους αυτούς για την αντιπυραυλική της ασπίδα, μια σύμβαση η αξία της οποίας αναμένεται να ανέλθει στα €5 δισεκατομμύρια. 

Για το σημαντικότερο στρατιωτικό συμβόλαιο στην ιστορία των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, η Βαρσοβία επέλεξε τους Patriot της αμερικανικής Raytheon, απορρίπτοντας την προσφορά της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Eurosam

Οι διμερείς διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Μαρί Χαρφ, παραμένουν “δεσμευμένες για την ασφάλεια της Πολωνίας και στη συλλογική άμυνα στους κόλπους του NATO”.