Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα ανελκύσει το οχηματαγωγό πλοίο Sewol το οποίο βυθίστηκε πριν από έναν χρόνο, παρασύροντας στον θάνατο περισσότερους από 300 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ανήλικοι, υπoχωρώντας στις πιέσεις των οικογενειών των θυμάτων που έχουν καλέσει για μία περισσότερο σε βάθος διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το δυστύχημα.

Το Sewol, το οποίο είχε υποστεί μετατροπές που είχαν επηρεάσει την ευστάθειά του, ήταν υπερφορτωμένο και ταξίδευε με υπερβολική ταχύτητα σε στενό, ανατράπηκε και βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του δρομολογίου του. Το πλοίο βρίσκεται σε βάθος 44 μέτρων ανοικτά του νησιού Τζίντο.

Από τους νεκρούς, οι 250 ήταν έφηβοι σε σχολική εκδρομή, πολλοί από τους οποίους ακολούθησαν τις οδηγίες του πληρώματος να παραμείνουν στις καμπίνες τους, ακόμα και όταν μέλη του πληρώματος, όπως έδειξε η τηλεόραση, εγκατέλειπαν το βυθιζόμενο πλοίο.

Μία κυβερνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν δυνατή η ανέλκυση του πλοίου, βάρους 6.800 τόνων, με ένα κόστος 150 δισεκατομμυρίων ουόν (139 εκατ. δολάρια), ανάφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Η εργασία, η οποία η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να κρατήσει έως και 18 μήνες και το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ουόν, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις τεχνικές δυσκολίες, αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

«Ο κύριος κίνδυνος είναι ότι το Sewol κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, έτσι το κύτος έχει διαβρωθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Παρκ Ιν-γιονγκ, ναύαρχος ε. α, ο οποίος ηγείται του νεσυσταθέντος υπουργείου για τη Δημόσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια.

«Και είναι γερμένο στα αριστερά, έτσι καθώς θα προσπαθούμε να το σηκώσουμε μπορεί να υπάρξει μια δομική αποσταθεροποίηση».

Η ανέλκυση του Sewol ήταν κεντρικό αίτημα των οικογενειών των θυμάτων, μερικοί από τους οποίους είπαν ότι η κυβέρνηση τους απογοήτευσε επειδή δεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανέλκυσης του πλοίου κατά την πρώτη επέτειο της καταστροφής, στις 16 Απριλίου. Οι σοροί εννέα θυμάτων δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γιουν-Χουέ υποσχέθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψής της στο νησί Τζίλο κατά την πρώτη επέτειο της τραγωδίας ότι το πλοίο θα ανελκυσθεί "μόλις γίνει δυνατόν" .

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα ανελκύσει το πλοίο τον Σεπτέμβριο είναι πραγματικά πολύ ανόητη», δήλωσε ο Λι Ναμ-σεόκ, πατέρας ενός από τους νεκρούς.