«Πολιτική προσέγγιση χρειάζεται η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε παρέμβασή του στη Βουλή ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής

«Πρέπει να πούμε ποια είναι η θέση μας σχετικά με την Αφρική, από την οποία προέρχονται τα αδέλφια μας που πεθαίνουν της πείνας και είναι θύματα πολέμων και κατατρεγμών», πρόσθεσε ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο «η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει έναν ρόλο πολιτικό».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε τέσσερα κύρια σημεία:

  1. Στην ανάγκη να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών», διότι- όπως είπε ο Ρέντσι- αυξάνονται και οι αναχωρήσεις από το Ιράκ και την Συρία, και οι τελευταίες διασώσεις στην Ρόδο το αποδεικνύουν.
  2. Στην αντιμετώπιση των δουλεμπόρων, «διότι πρόκειται, πρώτα απ΄όλα για υπόθεση αξιοπρέπειας»
  3. Να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποθαρρυνθούν οι αναχωρήσεις, με ισχυρή παρουσία διεθνών οργανισμών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νότια της Λιβύης, και με στόχο την διαχείριση των διαδικασιών που αφορούν την παροχή ασύλου.
  4.  Στην ανάγκη να υπάρξει επίγνωση, από μέρους της Ευρώπης, ότι η κρίση της μετανάστευσης αποτελεί κύρια προτεραιότητα, διότι η Ένωση «είναι κάτι το διαφορετικό από ένα πολιτικό ή ένα τεχνοκρατικό κλαμπ».