Κατηγορία για παράνομη κράτηση ατόμων απαγγέλθηκε από τις εισαγγελικές αρχές στην Ιταλία κατά του καπετάνιου του αλιευτικού που ναυάγησε στα ανοικτά της Λιβύης. 

Η εισαγγελία της πόλης Κατάνια συνέλεξε μαρτυρίες επιζώντων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είχε κλειδώσει στο αμπάρι μερικούς από τους 800 επιβαίνοντες.

Ο Τυνήσιος ηλικίας 27 ετών, κατηγορείται ήδη για το ναυάγιο του αλιευτικού, για πολλαπλές ανθρωποκτονίες από αμέλεια και ότι διευκόλυνε την παράνομη μετανάστευση.

Οι 28 επιζώντες του ναυαγίου, μεταξύ αυτών και οι δύο διακινητές, έφτασαν  χθες στη Σικελία και άρχισαν να διηγούνται στον Τύπο και τη δικαιοσύνη φρικιαστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες αποπειράθηκαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Οι επιζώντες επίσης διηγήθηκαν ότι κάποιοι λιγότεροι τυχεροί από αυτούς ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι, όταν σημειώθηκε το ναυάγιο περίπου 110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης.

Η εισαγγελία από τις μαρτυρίες των επιζώντων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αυτοί που βρίσκονταν στις κάτω γέφυρες ήταν φυλακισμένοι (…) και οι πόρτες ήταν κλειδωμένες».

«Κατά συνέπεια, ο καπετάνιος Μοχάμεντ Άλι Μάλεκ κατηγορείται επίσης για το αδίκημα της παράνομης κράτησης προσώπων, με την επιβαρυντική περίσταση της παρουσίας ανηλίκων» μεταξύ των κρατουμένων.