Απόφαση για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά των διακινητών αναμένεται να λάβουν αύριο οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για το μεταναστευτικό

Πρέπει «να καταβάλουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές» επισημαίνεται σε προσχέδιο απόφασης της Συνόδου, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «καλείται να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επιχείρηση ασφάλειας και άμυνας, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», τονίζεται.

Πρόκειται για μία πρώτη στη μάχη εναντίον της παράνομης μετανάστευσης.

Οι πρώτες διαβουλεύσεις κατέδειξαν «μια πολιτική βούληση προκειμένου να σταλεί αυτό το ισχυρό μήνυμα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

«Δε μπορούμε να είμαστε σοβαροί εάν δε λάβουμε υπόψη το αίτημα του Ματέο Ρέντσι» επιβεβαίωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είχε ζητήσει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να διεξάγονται «στοχευμένες επιχειρήσεις» εναντίον των διακινητών στη Λιβύη.

«Κανείς δε μιλάει για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων» επιβεβαίωσε μία πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα μιας εξουσιοδότησης από τα ΗΕ «θα εξαρτηθεί από το εύρος της αποστολής».

«Δεν θα είναι ένας πόλεμος, θα πρόκειται για στοχευμένες ενέργειες».

Το προσχέδιο που έχει υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες προβλέπει επίσης μέτρα προκειμένου να διεξάγονται επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του διάπλου των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.

Προτείνεται επίσης να «διπλασιαστεί» από τα 3 στα 6 εκατομμύρια ευρώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα που αφιερώνονται στις επιχειρήσεις Triton στην Ιταλία και Poseidon στην Ελλάδα προκειμένου να επιτρέψουν τη διεύρυνση των επιχειρήσεων επιτήρησης και διάσωσης.

Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. Προτείνεται στα κράτη να υποδέχονται «τουλάχιστον 5000 πρόσωπα που θα έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης.