«Καμπανάκι» από τις Αρχές: 500.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο

«Καμπανάκι» από τις Αρχές: 500.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν την επικίνδυνη διέλευση τη Μεσογείου φέτος και χιλιάδες θα χάσουν τη ζωή τους, εάν δεν γίνει τίποτε για την αντιμετώπιση αυτών που οργανώνουν τη διακίνηση τους προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας του ΟΗΕ

"Είναι ώρα να σκεφτούμε πραγματικά τρόπους για να σταματήσει η πολύ επικίνδυνη διέλευση των προσφύγων σε μικρά σκάφη" που αποπλέουν από την αφρικανική ήπειρο για να φθάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Κότζι Σεκιμίζου κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Σιγκαπούρη. 

"Εάν δεν κάνουμε τίποτε, πιστεύω ότι αυτή τη χρονιά θα δούμε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και, στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να υπάρξουν μέχρι και 10.000 νεκροί", προειδοποίησε. 

"Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα", είπε προσθέτοντας ότι το 2014, περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη και 3.000 έχασαν τη ζωή τους. 

"Δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά επίσης να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές", είπε.
Από την αρχή του έτους, 1.750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάθηκαν στη θάλασσα, 30 φορές περισσότεροι σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν κατά τη σημερινή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στρατιωτικά μέτρα κατά των διακινητών στη Λιβύη, υπεύθυνων για την τραγωδία της Κυριακής στη Μεσόγειο, όπου περισσότεροι από 800 άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του πλοίου που τούς μετέφερε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο