Η καταδίκη σε πενταετή κάθειρξη του βασικού υποψήφιου της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου στην Λευκορωσία, Αντρέι Σανίκοφ, είναι μια «πολιτική» απόφαση, καταγγέλλει σήμερα με ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την καταδίκη, στις 14 Μαΐου, του υποψηφίου για τις προεδρικές Αντρέι Σανίκοφ και άλλων δημοκρατικών ακτιβιστών στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο κ. Σανίκοφ, 57 ετών, καταδικάστηκε σήμερα στο Μινσκ για την «οργάνωση μαζικών ταραχών κατά της δημόσιας τάξης», επειδή είχε απευθύνει έκκληση για διαδήλωση το βράδυ των προεδρικών εκλογών της 19ης Δεκεμβρίου.

Η διαδήλωση, που συνοδεύτηκε από επεισόδια, διαλύθηκε από την αστυνομία. Πάνω από 600 άτομα συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων υποψηφίων της αντιπολίτευσης.

Τέσσερις από αυτούς τους υποψηφίους, οι: Νικολάι Στάτκεβιτς, Ντμίτρι Ους, Βλαντιμίρ Νεκλιάγεφ και Βιτάλι Ριμασέφσκι- δικάζονται την περίοδο αυτή.

Η Ουάσιγκτον τους θεωρεί, όπως και τον Αντρέι Σανίκοφ, «πολιτικούς κρατούμενους», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη Λευκορωσία να «απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους πολιτικούς κρατούμενους» και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των αντιπάλων της, οι οποίοι τελούν υπό την απειλή της αυθαίρετης σύλληψης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν υπόψη τους τις ετυμηγορίες στις σε εξέλιξη δίκες για να επανεκτιμήσουν τις σχέσεις τους με τη Λευκορωσία και να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα» εναντίον του καθεστώτος, προστίθεται στην ανακοίνωση.