Στη σκιά των πολύνεκρων ναυαγίων στη Μεσόγειο με θύματα μετανάστες συνεδριάζουν σήμερα οι ηγέτες της χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Σε δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε πως «είναι κοινή ευθύνη για κοινή ευθύνη για όλους, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και ό, τι διαθέτουμε, πρέπει να σώσουμε τις ζωές των αθώων ανθρώπων»:

Πρέπει να καταπολεμήσουμε τους δουλεμπόρους και να δούμε πως θα απελευθερώσουμε περισσότερα κονδύλια για τη μετανάστευση. Να δούμε και να εντοπίσουμε τους δουλεμπόρους και να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα. Να εξηγήσουμε στους ανθρώπους αυτούς ότι δεν πρέπει να μπουν σε αυτά τα πλοία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία ανθρωπιστική πολιτική για την μετανάστευση.

«Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μια ανθρωπιστική πολιτική για τη μετανάστευση, ιδιαίτερα για τα κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός. 

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να κοιτάξουμε πολύ σοβαρά τις προτάσεις των υπουργών Εξωτερικών, είπε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε πως θα πρέπει να κόψουμε τις δουλειές των δουλεμπόρων, να καταπολεμήσουμε τα αίτια που προκαλούν αυτές τις ροές και κυρίως να σώσουμε τις ζωές αθώων ανθρώπων» σημείωσε η Μέρκελ.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις και πακέτο Αβραμόπουλου επί τάπητος

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των διακινητών.

Πρέπει «να καταβάλουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές» επισημαίνεται σε προσχέδιο απόφασης της Συνόδου, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ταυτόχρονα αναμένεται να εγκριθεί το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος

Οι λίστα των προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Αβραμόπουλός προβλέπει: 

  • Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων υπό τις ονομασίες «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των πόρων που απαιτούνται αλλά και των χρηματοδοτικών πηγών.
  • Συστηματική προσπάθεια για δέσμευση και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους.
  • Η EUROPOL, η FRONTEX, η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και η EUROJUST (Υπηρεσία Δικαστικής συνεργασίας των χωρών της Ε.Ε.) θα πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και θα εργάζονται στενά ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τον τρόπο που δρουν οι δουλέμποροι και για τους χρηματοδοτικούς πόρους τους.
  • Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου θα αποστείλει ομάδες της στην Ιταλία και την Ελλάδα για να ενισχύσουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου.
  • Οι χώρες μέλη θα εξασφαλίσουν ότι θα λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από όλους τους μετανάστες.
  • Θα εξεταστούν οι πιθανότητες για ένα μηχανισμό επαναπατρισμού
  • Ένα πανευρωπαϊκό εθελοντικό και πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση των προσώπων που χρειάζονται προστασία
  • Συνεργασία με τις χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη και νέες πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Νιγηρία.
  • Δημιουργία Γραφείων Μετανάστευσης σε τρίτες χώρες, τα οποία θα συλλέγουν πληροφορίες για τις μεταναστευτικές ροές και θα ενισχύουν τον ρόλο των διπλωματικών αποστολών της Ε.Ε.