Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του επείγοντος προβλήματος του μεταναστευτικού στον απόηχο του τραγικού ναυαγίου με τους σχεδόν 800 νεκρούς κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα την Κυριακή.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).

Σε δηλώσεις της γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για την έρευνα και τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο. Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην αποστολή «Τρίτων» ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ τόνισε πως θα ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές, όπως επίσης θα υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ. 

Ο κ. Τουσκ είπε ακόμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεση δράση. 

Ανέφερε εξάλλου ότι το σχέδιο δράσης της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης «Τρίτων» με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης. 

O Τουσκ ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτήν την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση μέσα σε μία ημέρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα του μεταναστευτικού στη Σύνοδο του Ιουνίου.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της αποστολής «Τρίτων» στη Μεσόγειο για την έρευνα και τη διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής «Μάρε Νόστρουμ».
 
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι στις 13 Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.