Εντολή να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την εκτέλεση δέκα καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών, έδωσαν χθες οι αρχές της Ινδονησίας προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ευρώπης.

Η πλειονότητα των καταδικασθέντων είναι ξένοι συμπεριλαμβανομένου ενός Γάλλου του Σερζ Ατλαουί. 

“Δόθηκε η εντολή να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα Τόνι Σποντάνα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι συμμετείχαν χθες Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αντέδρασαν έντονα: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται πλήρως στην θανατική ποινή. Αυτή δεν μπορεί να είναι η απάντηση στη διακίνηση ναρκωτικών”, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του δήλωσε ότι θα κάνει “τα πάντα ως την τελευταία στιγμή” για να αποτραπεί η εκτέλεση του Σερζ Ατλαουί. “Η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί για εμάς θέμα αρχής. Δεν μπορεί να είναι ο θάνατος η ποινή για τον Σερζ Ατλαουί”, υπογράμμισε. 

Δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία για τις εκτελέσεις των καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν 72 ώρες νωρίτερα. Η γενική εισαγγελία της Ινδονησίας διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη δοθεί τέτοια εντολή.

Οι δέκα καταδικασθέντες —υπήκοοι Αυστραλίας, Γαλλίας, Βραζιλίας, Φιλιππίνων, Νιγηρίας, Γκάνας και Ινδονησίας— θα οδηγηθούν όλοι μαζί ενώπιον εκτελεστικού αποσπάσματος.