Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Συνθήκη του Σένγκεν, υπογραμμίζει σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «The Independent». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνθήκη που επιτρέπει εδώ και 16 χρόνια στους Ευρωπαίους να περνούν τα σύνορα της ΕΕ, χωρίς να επιδεικνύουν διαβατήριο βρίσκεται σε κίνδυνο, κυρίως, λόγω των πιέσεων που ασκούν Γαλλία και Ιταλία, εξαιτίας του μεταναστευτικού ρεύματος από τη βόρεια Αφρική, που "γέννησαν" οι αραβικές εξεγέρσεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ώστε να επιτρέψουν προσωρινά τη διεξαγωγή συνοριακών ελέγχων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση πάντως, θα πρέπει να εγκριθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπως και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κίνδυνος, βέβαια που ελλοχεύει είναι, αυτή η προσωρινή κατάσταση να γίνει μόνιμη, δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να δράσουν μονομερώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δανία, η οποία επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους, παρά το γεγονός ότι δεν "απειλείται" από μεταναστευτικό ρεύμα. Η Κοπεγχάγη, αναγκάστηκε να ενδώσει στις πιέσεις του ξενοφοβικού Κόμματος των Δανών, γεγονός που αν συμβεί και σε άλλες χώρες, δεδομένης της έξαρσης του εθνικισμού, η συνθήκη του Σένγκεν θα αποτελέσει παρελθόν.

Η επιλογή του "σφραγίσματος" των συνόρων, συνεχίζει το άρθρο, θα ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή, με την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος παροχής ασύλου να ήταν η ενδεδειγμένη.

Η Ευρώπη δείχνει αγχωμένη, αμήχανη και εσωστρεφής μπροστά στο αισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπει το ξέσπασμα των αραβικών εξεγέρσεων. Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι στον Μουσουλμανικό κόσμο διεκδικούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τείνουν να καταργήσουν την ελευθερία της κίνησης μέσα στην ίδια τους την ήπειρο.