Ανάμικτες εντυπώσεις αφήνουν στην Ευρώπη οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό που συνεκλήθη εχθές στον απόηχο του τραγικού ναυαγίου με τους περισσότερους από 800 νεκρούς νότια της νήσου Λαμπεντούζα την περασμένη Κυριακή. 

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δια του εκπροσώπου της Στεφάν Λε Φολ έκανε λόγο για ανεπαρκείς αποφάσεις: 

Έπρεπε να περιμένουμε δράματα, και έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, για να επανέλθουμε στον μηχανισμό που είχε θέσει σε εφαρμογή η Ιταλία, στην κλίμακα της Ευρώπης. Είναι ήδη μια επιστροφή σε μία κάπως μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρώπης, αλλά είναι “τίποτα” σε σχέση με το διακύβευμα.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο Λε Φολ επεσήμανε ότι το διακύβευμα αφορά τόσο τους ίδιους τους μεταφορείς, όσο και συνολικότερα τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης. 

«Αφορά επίσης την κατάσταση στη Λιβύη και την πλήρη αποσταθεροποίηση μιας χώρας που έγινε πλατφόρμα για έναν ορισμένο αριθμό διακινητών και [πλατφόρμα] μετανάστευσης», συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: 

Πίσω από την πτώση του Καντάφι (το 2011), η διαπίστωση είναι ότι έπειτα από την σε στρατιωτικό επίπεδο επιχείρηση, όλος ο κόσμος αποσύρθηκε και άφησε τη Λιβύη σε μία θλιβερή κατάσταση.

Η κατάσταση αυτή δείχνει την «ανάγκη μιας δέσμευσης η οποία δεν είναι απλώς εκείνη της στιγμής αλλά εκείνη της διάρκειας» (…). «Πρέπει η Ευρώπη να στρωθεί για να δουλέψει περισσότερο σε σύμπραξη, σε συνεργασία».