Ένα ιστορικό ψήφισμα ενέκρινε σήμερα η Βουλή της Γερμανίας.

Για πρώτη φορά χαρακτηρίζεται ως «γενοκτονία» η μαζική δολοφονία έως και 1,5 εκατ. Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους πριν από έναν αιώνα.

Το ψήφισμα αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στάσης της Γερμανίας, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  όπου ζει ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής διασποράς. Οι δύο χώρες έχουν ιστορικούς δεσμούς ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα. 

Ο όρος γενοκτονία διαθέτει επίσης μία ιδιαίτερη απήχηση στη Γερμανία, που προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ευθύνη της για τη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα.

Σε μία κοινοβουλευτική σύνοδο για την 100ή επέτειο από την έναρξη των σφαγών, όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδας στην Bundestag υποστήριξαν το ψήφισμα. Η ψηφοφορία θεωρείται πιθανόν να προκαλέσει την οργή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Τουρκία δήλωσε πως ένα παρόμοιο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από το αυστριακό κοινοβούλιο, θα έχει «μόνιμα, αρνητικά αποτελέσματα» στις σχέσεις της με τη Βιέννη.

«Αυτό που συνέβη εν τω μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στα μάτια του κόσμου ήταν γενοκτονία», είπε κατά την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος της Bundestag Νόρμπερτ Λάμερτ.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ χρησιμοποίησε επίσης τη λέξη γενοκτονία σε μία ομιλία του χθες.