Σε ένα απύθμενης χυδαιότητας ρατσιστικό παραλήρημα επιδόθηκε επιδόθηκε η κίτρινη βρετανική εφημερίδα Sun η οποία στο κύριο άρθρο της, ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτήρισε τους μετανάστες «κατσαρίδες». 

Πρόκειται για άρθρο της 17ης Απριλίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν το τραγικό ναυάγιο με τους τουλάχιστον 700 νεκρούς στη Λαμπεντούζα, τίτλος του οποίου είναι: 

Σωστικές λέμβοι; Θα χρησιμοποιούσα αναγνωριστικά ελικόπτερα για να σταματήσω τους μετανάστες.

Σε αυτό, η Κέιτι Χόπκινς γράφει: 

Δείξτε μου φωτογραφίες με φέρετρα, δείξτε μου πτώματα στη θάλασσα, βάλτε τα βιολιά να παίζουν και δείξτε μου λιπόσαρκους ανθρώπους που μοιάζουν θλιμμένοι. Και πάλι δεν με νοιάζει.

Η αρθρογράφος ζητά να χρησιμοποιηθούν ακόμη και... κανόνια για να σταματήσει η μετανάστευση, ενώ δηλώνει ότι «της φαίνεται καλή ιδέα», να ανοίξουν «μερικές τρύπες στον πάτο οποιουδήποτε μέσου θυμίζει πλοίο».

«Μην ξεγελιέστε, αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες. Μπορεί να μοιάζουν κάπως με Αιθιοπία του Μπομπ Γκέλντοφ εν έτει 1984 (παραπέμπει στη δράση που είχε αναπτύξει την εποχή εκείνη ο φιλάνθρωπος μουσικός για τη συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο λιμός στην Αιθιοπία), όμως είναι φτιαγμένοι έτσι, που να επιβιώνουν και από πυρηνική έκρηξη», συνεχίζει το άρθρο.

Το τρομακτικής αναλγησίας άρθρο έφτασε μέχρι και τον ΟΗΕ, με την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να απευθύνει έκκληση στο Λονδίνο, να κάνει τα πάντα ώστε «να καταπνίξει εν τη γενέσει της την υποκίνηση τού μίσους από τα βρετανικά ταμπλόιντ».