Το NATO εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές Μπιρ αλ Γάναμ, Ντζίλα και αλ Αζιζία, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, μετέδωσε το επίσημο λιβυκό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana. Το πρακτορείο επικαλέστηκε πηγή των ένοπλων δυνάμεων και ανέφερε ότι «πολιτικές και στρατιωτικές» εγκαταστάσεις στις περιοχές αυτές, που βρίσκονται περίπου 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, «έγιναν στόχοι της επίθεσης των αποικιοκρατών σταυροφόρων του NATO».

Το Jana ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν «υλικές και ανθρώπινες απώλειες», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Παράλληλα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς κάλεσε το NATO να εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη για να «αυξήσει την πίεση» που ασκείται στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Καντάφι, αλλά χρειάζεται να αυξήσουμε την πίεση διαμέσου μιας πιο εντατικής στρατιωτικής δράσης», υποστήριξε ο στρατηγός, καλώντας να υπάρξει «διεύρυνση των στοχοθετήσεων» που κάνει το NATO στη Λιβύη.

«Η στρατιωτική εκστρατεία μέχρι στιγμής αποτέλεσε μια σημαντική επιτυχία για το NATO και τους άραβες συμμάχους μας. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε ο στρατηγός και πρόσθεσε: «αν δεν εντείνουμε την εμπλοκή μας τώρα, υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση να καταλήξει στην αγκίστρωση του Καντάφι στην εξουσία».

«Αυτή τη στιγμή το NATO δεν επιτίθεται στις υποδομές στη Λιβύη. Όμως αν θέλουμε να αυξήσουμε την πίεση που ασκούμε στο καθεστώς του Καντάφι τότε πρέπει να εξετάσουμε την διεύρυνση των στόχων που μπορούμε να πλήττουμε», συνέχισε ο στρατηγός.

«Δεν θέτουμε άμεσα στόχο τον Καντάφι, αλλά εάν βρισκόταν σε κάποιο κέντρο διοίκησης και ελέγχου το οποίο βομβαρδιζόταν από το NATO και σκοτωνόταν, αυτό θα ήταν στο πλαίσιο των κανόνων» εμπλοκής, υποστήριξε.

«Πρέπει να σφίξουμε τον κλοιό για να δείξουμε στον Καντάφι ότι τα πάντα τελείωσαν γι' αυτόν, ότι πρέπει να φύγει», κατέληξε ο Ρίτσαρντς.Η κηδεία 9 ιμάμηδων και οι συνεχείς επιθέσεις


Δάκρυα, συνθήματα και πυροβολισμοί στον αέρα συνόδευσαν την κηδεία εννιά ιμάμηδων που οι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν πως σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό του NATO, ενώ το Σύμφωνο το διέψευσε λέγοντας ότι έπληξε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

 Οι εννιά ιμάμηδες ήταν ανάμεσα στους 11 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό ενός ξενώνα στην πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης την Παρασκευή. Οι άλλοι δύο ενταφιάστηκαν σε άλλη τοποθεσία.

Στη Μιζουράτα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 20 τραυματίστηκαν χθες σε μάχες. Μια πηγή στην Μιζουράτα είπε ότι οι εξεγερμένοι ενεπλάκησαν σε μάχες στη Ζλίτεν, περίπου 60 χλμ. δυτικότερα.

 Η μεθόριος της Λιβύης με την Τυνησία είναι επίσης ένα σημαντικό μέτωπο. Χθες οι αρχές της Τυνησίας σταμάτησαν μια οχηματοπομπή 50 αυτοκινήτων με 200 στρατιώτες πιστούς στον Καντάφι, μετέδωσε το τυνησιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο TAP, προσθέτοντας πως δεν υπήρξε βία. Σκοπός των στρατιωτών ήταν να εξαπολύσουν επίθεση σε ελεγχόμενο από τους εξεγερμένους μεθοριακό φυλάκιο κοντά στην πόλη Ντεχίμπα.