Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν δύο ισπανούς ναυτικούς τους οποίους είχαν απαγάγει από το πλοίο Vega 5, υπό σημαία Μοζαμβίκης, που είχαν καταλάβει κοντά στα νησιά Κομόρος πριν από σχεδόν πέντε μήνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Αλιείας στην Μαδρίτη το Σάββατο. Οι άνδρες, που το υπουργείο κατονόμασε ως τον πλοίαρχος του Vega 5, Αλφόνσο Ρέι, και τον υποπλοίαρχό του Χοσέ Αλφόνσο Γκαρσία, είναι σώοι κι ασφαλείς μετά την ομηρία τους που διαρκούσε από την 28η Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι καταβλήθηκαν 5 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα.

 Στα μέσα Μαρτίου πολεμικό του ναυτικού της Ινδίας είχε καταλάβει το Vega 5, που ανήκει σε ισπανική αλιευτική εταιρία της Γαλικίας, απελευθέρωσε 13 ναυτικούς και συνέλαβε 61 βαριά οπλισμένους πειρατές που το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο.

Οι δύο ισπανοί ναυτικοί δεν βρίσκονταν στο πλοίο, αλλά οι πειρατές που τους κρατούσαν ενημέρωσαν τις οικογένειές τους ότι ήταν ζωντανοί.

Το INS Kalpeni είχε αναχαιτίσει και καταλάβει το Vega 5 περίπου 1.100 χλμ. ανοικτά των δυτικών ακτών της Ινδίας. Στο σκάφος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 90 τουφέκια και πιστόλια καθώς και ισχυρότερα όπλα, περιλαμβανομένων αυτομάτων που έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύουν οπλοβομβίδες.