Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το κόμμα του σε μια κυβέρνηση των Εργατικών που θα είχε την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος SNP της Σκωτίας.

«Δεν θα πρότεινα ποτέ στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να βοηθήσουν στο σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Ο Κλεγκ σημείωσε πάντως ότι ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα είχε επικεφαλής το κόμμα που θα ερχόταν δεύτερο σε ψήφους στις εκλογές «θα στερείτο νομιμότητας».

Ο Εντ Μίλιμπαντ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, έχει απορρίψει την πιθανότητα μιας επίσημης συμμαχίας με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί τη στήριξή του σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.

Με βάση της δημοσκοπήσεις, το SNP της Νίκολα Στέρτζον ενδέχεται να εκλέξει από 40 έως 50 βουλευτές (από τους 59 που εκλέγονται στη Σκωτία). Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε βαριά ήττα για τους Εργατικούς που στις προηγούμενες εκλογές είχαν κερδίσει 41 έδρες στη Σκωτία.

Κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα -τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς- δεν φαίνεται να είναι σε θέση να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Μαΐου. Θα χρειαστεί κατά συνέπεια να βασιστούν σε συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.