Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υφίσταται πιέσεις από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, τον Τύπο και την κοινή γνώμη για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επεκταθεί η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου στην Αλάσκα και στον Κόλπο του Μεξικού. Οι υψηλές τιμές των καυσίμων πλήττουν τα ποσοστά δημοτικότητας του Ομπάμα κι απειλούν να υποσκάψουν την ανάκαμψη της οικονομίας που ίσως κρίνει το εάν θα επανεκλεγεί στις εκλογές του 2012.

 Ο δημοκρατικός πρόεδρος πιέζει να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου και παραγώγων του στις ΗΠΑ και να διευρυνθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά παράλληλα ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και αερίου--ένα πεδίο που οι Ρεπουμπλικάνοι υπόσχονται να μεγεθύνουν δραματικά.

Στην εβδομαδιαία ομιλία του που μεταδίδεται μέσω ραδιοφώνου και Διαδικτύου ο Ομπάμα έκανε σαφές ότι θα ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα των ρεπουμπλικάνων. Αναφέρθηκε σε τρόπους ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής καυσίμων και απλοποίησης της διαδικασίας έκδοσης αδειών για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αλάσκα.

«Έχω δώσει εντολή. . . να προχωρήσει η έκδοση ετήσιων αδειών (εκμετάλλευσης) των Εθνικών Αποθεμάτων Πετρελαίου στην Αλάσκα, και ταυτόχρονα να προστατευθούν ευαίσθητες περιοχές, καθώς και να επιταχυνθεί η εκτίμηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στο μέσον και στο νότο (των ακτών των ΗΠΑ) στον Ατλαντικό», είπε ο Ομπάμα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να επεκτείνουμε την παραγωγή πετρελαίου στην Αμερική--ενώ θα βελτιώνουμε την ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία».

Τα λεγόμενα Εθνικά Αποθέματα Πετρελαίου στην Αλάσκα (National Petroleum Reserve, NPRA) βρίσκονται σε μια περιοχή 93.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 1923 είχε αποφασιστεί να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα ως μια δυνητική πηγή καυσίμων για το στρατό των ΗΠΑ. Βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της πολιτείας, κοντά στον Αρκτικό Εθνικό Δρυμό της Αλάσκας, που η κυβέρνηση Μπους είχε προσπαθήσει να καταστήσει διαθέσιμο προς εξερεύνηση από εταιρίες του ενεργειακού τομέα--προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αποκλείει κάθε πιθανότητα εξερεύνησης και έναρξης εξορύξεων στον Δρυμό. «Δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε πρόσφατα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η επέκταση της εξόρυξης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού προωθείται κάτι περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της χώρας, όταν έκρηξη σε εξέδρα της BP προκάλεσε διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών αργού.