Μπαν Κι Μουν: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο προσφυγικό

Μπαν Κι Μουν: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο προσφυγικό

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Αφρική δεν αποτελούν λύση στην τραγωδία των προσφύγων στη Μεσόγειο, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Μιλώντας στη La Stampa ο γγ του ΟΗΕ σημείωσε πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην τραγωδία που συμβαίνει στη Μεσόγειο», και πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να ενθαρρυνθεί η νόμιμη μετανάστευση, ως συνολική λύση στο πρόβλημα.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν έτοιμοι, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη, να αναλάβουν δράση εναντίον των διακινητών ανθρώπων, υπό τον όρο ότι θα λάβουν το πράσινο φως από τα Ηνωμένα Έθνη. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανέλαβε να ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

«Μια συνολική προσέγγιση, που θα λαμβάνει υπόψη τις ρίζες του προβλήματος, θέματα ασφαλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, είναι κρίσιμης σημασίας», εξήγησε ο γγ του ΟΗΕ. «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους για αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο