Μετά τη Συρία και το Ιράκ, η Υεμένη έχει βυθιστεί στο χάος του εμφυλίου πολέμου. Οι σιίτες αντάρτες Χούτι μάχονται ενάντια στα στρατεύματα του ανετραπέντος φιλοδυτικού προέδρου Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, η αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου -που έχει βρει γόνιμο έδαφος στον διχασμό – έχει εδραιώσει την παρουσία της και στην αιματηρή εξίσωση έρχεται να προστεθεί ακόμη ένας παράγοντας που ενδεχομένως να παίξει καθοριστικό ρόλο: Ο λόγος για το Ισλαμικό Κράτος, που την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε την παρουσία του στη χώρα.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ σε βίντεο – το οποίο όπως και τα προηγούμενα έχει υποστεί επαγγελματικό μοντάζ – υπόσχονται να «κόψουν τους λαιμούς» των σιιτών ανταρτών. Σε αυτό απεικονίζονται περίπου 20 μαχητές με πλήρη εξάρτηση να εκπαιδεύονται στην έρημο, σε τοποθεσία που φέρεται να βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Σαναά.

Στις σκηνές του επαγγελματικού βίντεο, φαίνονται οι τζιχαντιστές να κάνουν χρήση των πολεμικών τυφεκίων ΑΚ-47 καθώς και αντιαρματικών ρουκετών, και έπειτα ο διοικητής τους φαίνεται να καρφώνει μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος, ανακοινώνοντας πως οι «στρατιώτες του χαλιφάτου» έφτασαν και στην Υεμένη.

«Ήρθαμε εδώ με άνδρες διψασμένους για αίμα, για να εκδικηθούμε για λογαριασμό των Σουνιτών και να πάρουμε πίσω τη γη που κατέλαβαν οι Χούτι», λέει ο αρχι-τζιχαντιστής που καλεί τους ομόδοξούς του στην Υεμένη να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ.

Πριν από την ανάρτηση του βίντεο, ανακοινώθηκε ο σχηματισμό της «πράσινης ταξιαρχίας» (το πράσινο θεωρείται το χρώμα του Ισλάμ), η οποία ανέλαβε την ευθύνη για αιματηρή επίθεση εναντίων των ανταρτών Χούτι.

Προς το παρόν είναι άγνωστη η δύναμη πυρός και το ανθρώπινο δυναμικό του Ισλαμικού Κράτους στην Υεμένη, ωστόσο μονάχα η επίσημη ανακοίνωση της παρουσίας των τζιχαντιστών ενισχύει την άποψη πως στη χώρα επαναλαμβάνεται το «σενάριο» της Συρίας.

Οι τζιχαντιστές φαίνεται πως διευρύνουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή, καθώς το χάος που δημιούργησε ο εμφύλιος εκεί και το γεγονός ότι ολόκληρες επαρχίες δεν υπόκεινται σε κάποια οργανωμένη κρατική εξουσία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την δραστηριοποίηση ριζοσπαστικών στοιχείων.

Πριν από την επίσημη «πρεμιέρα» του στην Υεμένη, το σουνιτικό ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για σειρά αιματηρών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας – κυρίως εκεί που οι σιίτες έχουν την εντονότερη παρουσία- με εκατοντάδες νεκρούς.

Παράλληλα, αναμένεται με ενδιαφέρον και η αντίδραση του βραχίονα της αλ Κάιντα στην Υεμένη (AQAP), ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος από τα παρακλάδια της οργάνωσης που έχει αναπτύξει αξιομνημόνευτη αντάρτικη δράση στη χώρα, αλλά και έχει στο ενεργητικό της μία σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό με κυριότερο το μακελειό στην εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο, η οποία συγκλόνισε όλον τον πλανήτη.

Στη Συρία, οι δύο τζιχαντιστικές φατρίες είχαν κατά καιρούς αρκετές διενέξεις: Πολλές φορές το Μέτωπο αλ Νούσρα πολέμησε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο οι οργανώσεις σύναψαν «άτυπη εκεχειρία» όταν οι δυτικοί άρχισαν την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών στη χώρα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως ανέφερε το κέντρο παρακολούθησης ριζοσπαστικών οργανώσεων SITE, απέσυρε τη στήριξη της στη μητρική οργάνωση και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Αυτό βέβαια μένει να φανεί στην πράξη... Θα υπάρξει «συμμαχία» μεταξύ της AQAP και του ΙΚ στην Υεμένη; Ή θα υπάρξει ανταγωνισμός για το ποιος θα έχει την επίσημη στήριξη του χαλιφάτου; Όπως και να έχει, η αστάθεια που επικρατεί κινδυνεύει να μετατρέψει τη χώρα σε μία «μαύρη» τρύπα όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα έχουν τον έλεγχο μεγάλου μέρους των εδαφών της και θα μπορούν ανενόχλητοι να καταστρώνουν σχέδια για την επόμενη ημέρα...