Δεκατρία εκατομμύρια Ιταλοί, περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος, προσέρχονται σήμερα και αύριο στις κάλπες, για την ανανέωση μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας. Εικοσιδύο οι πόλεις-πρωτεύουσες περιφερειών, χίλιοι διακόσιοι, συνολικά οι δήμοι και έντεκα οι περιφέρειες στις οποίες η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Λέγκα, η κεντροαριστερά και οι υπόλοιπες δυνάμεις των προοδευτικών και ο κεντρώος «τρίτος πόλος», ζητούν την εμπιστοσύνη των εκλογέων.

Τέσσερις, οι πιο κρίσιμες αναμετρήσεις: στο Μιλάνο, τη Νάπολη, τη Μπολώνια και το Τορίνο. Ο «Καβαλιέρε» στοχεύει στην διατήρηση της ιταλικής συμπρωτεύουσας και στην κατάκτηση της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου, από τον πρώτο, κιόλας, γύρο, ενώ η κεντροαριστερά, εμφανίζεται βέβαιη για την επικράτησή της στην ιστορική έδρα της Φιατ, το Τορίνο, και στην παραδοσιακά, προοδευτική Μπολώνια.

 Οι πολιτικοί παρατηρητές, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του Μιλάνου: η συντηρητική δήμαρχος Λετίτσια Μοράττι, ζητεί απ’ τους συμπολίτες της να την επανεκλέξουν, χωρίς να χρειασθεί δεύτερος γύρος, στέλνοντας, έτσι, ένα «ξεκάθαρο μήνυμα». Σε διαφορετική περίπτωση, η Λέγκα του Βορρά, θα μπορούσε να αμφισβητήσει την συγκεκριμένη επιλογή για τη δημαρχία, υπενθυμίζοντας, με έμφαση, ότι είχε επιμείνει σε δικό της υποψήφιο. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, σε μια προσπάθεια κατάκτησης κεντρώων ψήφων , η Μοράττι αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, κατηγορώντας τον κεντροαριστερό υποψήφιο Τζουλιάνο Μιζαπία, ότι «δεν είναι μετριοπαθής πολιτικός, διότι πριν από τριάντα χρόνια συναναστρεφόταν τρομοκράτες».

 Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κινητοποιήθηκε προσωπικά, ιδίως τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Υποσχέθηκε στους πολίτες της Νάπολης ότι δεν θα πληρώσουν το δημοτικό τέλος απορριμμάτων, έως ότου δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Στο Μιλάνο θέλησε να μπει επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λετίτσια Μοράττι. Μια τυχόν ξεκάθαρη νίκη στην Νάπολη και στο Μιλάνο, θα βοηθήσει τον «Καβαλιέρε», να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το 2013: μέχρις ότου, δηλαδή, σχεδόν όλες οι δικαστικές του υποθέσεις θα έχουν ουσιαστικά παραγραφεί και στα εβδομήντα οκτώ του θα μπορεί να αποπειραθεί να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίος δεύτερος γύρος στο Μιλάνο, ουδείς μπορεί να προδικάσει την στάση της Λέγκας του Βορρά (η οποία νιώθει όλο και ισχυρότερη) και τις επιπτώσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.