Τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ από πυρά του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με πηγή στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας. 

Οι τέσσερις ένοπλοι προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοντά στο Ματζντάλ Σαμς, στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν. Τα εκρηκτικά κατασχέθηκαν από τους Ισραηλινούς στρατιώτες αφού τους σκότωσαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

“Ο στρατός εξουδετέρωσε το βράδυ της Κυριακής μια ομάδα τρομοκρατών που αποπειράθηκε να τοποθετήσει εκρηκτικά στα σύνορα με τη Συρία με στόχο στρατιώτες. Ο Τσαχάλ (σ.σ. το ακρωνύμιο του ισραηλινού στρατού) δεν θα επιτρέψει να αμφισβητηθεί η εθνική κυριαρχία του Ισραήλ”, ανέφερε ανακοίνωση του επιτελείου. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε εκδίδοντας μια ανακοίνωση στην οποία χαιρέτισε την “επαγρύπνηση” των Ισραηλινών στρατιωτών. 

“Οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών θα αντιμετωπίζεται με αποφασιστικό τρόπο, όπως αυτή η επιχείρηση η οποία απέτρεψε μια επίθεση”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. 

Το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα του Γκολάν δέχεται συχνά επιθέσεις με ρουκέτες και πυρά από τη συριακή πλευρά των συνόρων, όπου μαίνονται μάχες ανάμεσα στον συριακό στρατό από την μια πλευρά και τους τζιχαντιστές από την άλλη. Δεν είναι πάντα σαφές εάν τα πυρά και οι ρουκέτες βάλλονται εκ προθέσεως ή όχι. 

Το Ισραήλ είχε προσαρτήσει το 1981 το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν το οποίο είχε καταλάβει στον πόλεμο του 1967. Η προσάρτηση αυτή δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

 Το Ισραήλ και η Συρία επισήμως παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά η γραμμή της εκεχειρίας παραμένει συγκριτικά ήρεμη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία πριν από τέσσερα χρόνια.