Με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη. 

Η συνάντηση, στο περιθώριο της πενταετούς διάσκεψης αναθεώρησης της Συνθήκης περί μη διαδόσεως των πυρηνικών όπλων (ΣΜΔ), η οποία αρχίζει σήμερα, θα γίνει καθώς οι ΗΠΑ και άλλες πέντε μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ως την καθορισμένη προθεσμία της 30ής Ιουνίου. 

Η συνάντηση Κέρι-Ζαρίφ θα είναι η πρώτη μετά από τη 2η Απριλίου και τη συνάντησή τους στη Λωζάννη. Ο Κέρι θα συναντηθεί επίσης σήμερα με τον ΥΠΕΞ της Ιορδανίας Νάσερ Τζουντέχ και τον ομόλογό του της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ανέφερε η πηγή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο πρόγραμμά του είναι επίσης μια συνάντηση με τον υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ Ας Κάρτερ και με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ιαπωνίας. 

Βάσει της προσωρινής συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε την 2η Απριλίου ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα Μ5+1, η Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης ουρανίου που λειτουργεί και να επιτρέψει αυστηρότερες επιθεωρήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της.