ΔΙΕΘΝΗ

Δράμα χωρίς τέλος στο Νεπάλ – Πάνω από 4.000 οι νεκροί, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στο Έβερεστ

Δημοσίευση 27 Απριλίου 2015, 08:20 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2015, 21:23
Δράμα χωρίς τέλος στο Νεπάλ – Πάνω από 4.000 οι νεκροί, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στο Έβερεστ
Facebook Twitter Whatsapp

Πάνω από 3.700 ανέρχονται επισήμως οι νεκροί στο Νεπάλ και στους 6.538 οι τραυματίες από τον φονικό σεισμό του Σαββάτου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περισσότεροι από 4.000 είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στο Νεπάλ, από το φονικό σεισμό του Σαββάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό άνω των 7.500 ανθρώπων, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό

Η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, ο Καναδάς, ​η Νέα Ζηλανδία αλλά και η χώρα μας στέλνουν βοήθεια στην σεισμόπληκτη χώρα, την ώρα που περισσότεροι από 200 ορειβάτες και οι οδηγοί τους παραμένουν αποκλεισμένοι στο όρος Έβερεστ.

Την ίδια ώρα, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων.

Χθες χιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι του Νεπάλ κουλουριάστηκαν κάτω από σκηνές και αναζήτησαν λίγα από τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στην πρωτεύουσα Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κατμαντού. 

«Έχουμε κατακλυστεί με αιτήματα διάσωσης και βοήθειας από όλη τη χώρα», δήλωσε ο Ντιπάκ Πάντα, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. 

Στο Κατμαντού και γύρω από αυτό, εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στον δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή. 

Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο. 

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι. Εξάλλου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Νεκροί καταγράφηκαν και στο Πακιστάν

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς ρεύμα ή νερό, και με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί αβοήθητα.

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.