Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει άρδην η πολιτική των ΗΠΑ η οποία απαγορεύει στις οικογένειες προσώπων που κρατούνται όμηροι στο εξωτερικών να καταβάλουν λύτρα στους απαγωγείς, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες.

“Βάσει των εισηγήσεων οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει αναθεώρησης της πολιτικής των ΗΠΑ για τους ομήρους, δεν θα υπάρχει απολύτως καμιά πιθανότητα... ένα μέλος της οικογένειας ενός Αμερικανού ο οποίος κρατείται όμηρος στο εξωτερικό να φυλακιστεί, ή να αντιμετωπίσει δίωξη, διότι προσπάθησε να επιτύχει την απελευθέρωση του αγαπημένου του προσώπου”, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην εκπομπή “This Week”, του ABC.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, τρεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην εν εξελίξει αναθεώρηση της πολιτικής της Ουάσινγκτον όσον αφορά τις ομηρίες, αλλά δεν διευκρίνισαν πότε αναμένουν να ληφθεί απόφαση.

Ένας αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει τις πληροφορίες του ABC.

Πέρυσι ο στρατός των ΗΠΑ είχε αποπειραθεί ανεπιτυχώς να διασώσει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ και άλλους ομήρους των τζιχαντιστών που πιστευόταν ότι βρίσκονταν στην ανατολική Συρία, αλλά οι απαγωγείς τους είχαν ήδη μεταφέρει σε άλλη τοποθεσία. Ο Φόλεϊ αργότερα εκτελέστηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC, η αλλαγή της πολιτικής άρχισε να συζητείται αφότου οι γονείς του Φόλεϊ κατήγγειλαν πως ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τους απείλησε ότι θα αντιμετώπιζαν ποινική δίωξη εάν προσπαθούσαν να πληρώσουν λύτρα για να επιτύχουν την απελευθέρωση του παιδιού τους.