Η Ελλάδα εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας, υποστήριξε ο Μαριάνο Ραχόι. 

"Αυτή τη στιγμή, διακρίνω ως εχθρούς της ανάκαμψης στην Ισπανία την πολιτική αστάθεια, αυτή είναι ένα πιθανός εχθρός της ανάκαμψης, και στη συνέχεια, την Ελλάδα", δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στη Μαδρίτη έναν μήνα πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα προηγηθούν των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του έτους.

Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, σε αντάλλαγμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ήταν υποχρεωμένη να τηρήσει δεσμεύσεις- περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του δημοσίου χρέους, εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

"Τα πράγματα δεν πήγαιναν άσχημα. Στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε. Η νέα κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να πει ότι δεν αποδέχεται τίποτε από ό,τι μπορούσε να τής πει τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

"Αλλά αυτοί οι τρεις είναι οι πιστωτές της και εάν δεν δέχεται τίποτε, αναλαμβάνει το ρίσκο να μην έχει πλέον χρηματοδότηση", είπε ο ισπανός πρωθυπουργός.

"Το κλειδί είναι να υπάρχει ανάπτυξη και απασχόληση. Και γι΄αυτό, πρέπει να κάνει ό,τι και όλος ο κόσμος: δημοσιονομική σταθεροποίηση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κλπ".

"Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το καλύτερο για τους Ελληνες, για τους Ευρωπαίους, για την Ελλάδα, για την Ισπανία και για όλους, είναι η Ελλάδα να παραμείνει εκεί που είναι και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Πιστεύω ότι μπορούμε να διαπραγματευθούμε ...και να φθάσουμε σε λογικό κοινό τόπο".

Ισπανία είναι η πρώτη που έχει συμφέρον να πάνε καλά τα πράγματα με την Ελλάδα, κανείς δεν απεχθάνεται την Ελλάδα, ούτε τον κ. Βαρουφάκη".