Με δεδομένη τη δυσκολία αυτοδυναμίας στις εκλογές της 7ης Μαΐου, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, φαίνεται πως θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο, μετεκλογικά.

Το SNP μπορεί να ασκήσει «τεράστια επιρροή» στη βρετανική κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον, δεσμευόμενη να εμποδίσει τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον από το να επανέλθει στην εξουσία.

Μία μεγάλη αύξηση της υποστήριξης για το SNP της Στέρτζον, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να προδώσει στο κόμμα ρυθμιστικό ρόλο στο κοινοβούλιο έπειτα από τις εκλογές, στις οποίες ούτε οι Συντηρητικοί του Κάμερον ούτε οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών.

Μιλώντας σε μία ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC, η Στέρτζον τόνισε πως, αν από τις εκλογές δεν προκύψει πλειοψηφία, τότε ο επόμενος ηγέτης της χώρας θα πρέπει να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα για να εγκρίνει νέους νόμους και να αντιπροσωπεύσει την επιθυμία των ψηφοφόρων.

«Το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα είναι μία επίσημη συμφωνία ή θα στηρίζεται σε ad hoc συμφωνίες, θα προσδώσει σε κόμματα όπως το SNP τεράστια επιρροή», είπε η Στέρτζον.

Επανέλαβε πως θέλει να συνεργαστεί με τους Εργατικούς για να αποκλείσει τον Κάμερον από την εξουσία, ακόμη και αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στις εκλογές.

Χθες, ο Μίλιμπαντ απέκλεισε μία μετεκλογική συμφωνία με τους σκωτσέζους εθνικιστές. «Ο Εντ Μίλιμπαντ μπορεί να λέει τι θέλει αυτή τη στιγμή, έχει το δικαίωμα να το κάνει, αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί την πραγματικότητα», είπε η Στέρτζον.