Στην αντεπίθεση κατά της Ρωσίας πέρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Η Ρωσία θα πρέπει πρώτα να δώσει λόγο για την Κριμαία και την Ουκρανία πριν μιλήσει για γενοκτονία των Αρμενίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε με αυτή τη φράση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, καθώς και στη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική Ουκρανία.

«Είμαι λυπημένος σε προσωπικό επίπεδο για το γεγονός ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε αυτή τη φράση. Το τι συμβαίνει στην Κριμαία και στην Ουκρανία είναι νομίζω εμφανές», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Στις 24 Απριλίου, ο Πούτιν είχε δηλώσει για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: 

100 χρόνια μετά, σκύβουμε το κεφάλι μας στη μνήμη όλων των θυμάτων αυτής της τραγωδίας, που ανέκαθεν η χώρα μας έβλεπε με τον δικό της πόνο και οδύνη.

«Αντικειμενική και αμετάβλητη θέση της Ρωσίας», είχε πει ο πρόεδρος της Ρωσίας, είναι ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για τη μαζική εξόντωση επί τη βάσει εθνικών κριτηρίων. Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά τέτοιες αγριότητες».