Να επιβληθεί ποινή κάθειρξης πέντε ετών σε κάθε έναν από τους δύο πρώην ταμίες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP), εάν κριθούν ένοχοι για τις κατηγορίες που σχετίζονται με τα λεγόμενα μαύρα ταμεία του κόμματος πρότεινε χθες Δευτέρα η εισαγγελία. 

Η υπόθεση σε βάρος των Λουίς Μπάρθενας και Άλβαρο δε Λαπουέρτα, τους ταμίες του PP από το 1990 ως το 2009, προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι

“Διαχειρίζονταν τα ταμεία και μετρητά που δίνονταν στο κόμμα από δωρητές από τους οποίους δεν έπρεπε να δέχονται κεφάλαια βάσει της ισχύουσας τότε νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων”, τόνισε η εισαγγελία χθες Δευτέρα. 

Η εισαγγελία πρότεινε την επιβολή πέντε ετών κάθειρξης και μιας σειράς προστίμων τόσο στον Μπάρθενας, όσο και στον Λαπουέρτα, εάν κριθούν ένοχοι στις κατηγορίες περί κατάχρησης, πλαστογραφίας και μια σειρά φορολογικών αδικημάτων που προκύπτουν. 

Πάντως οι δύο πρώην ταμίες και άλλοι τέσσερις ύποπτοι για την υπόθεση αυτή δεν αναμένεται να δικαστούν εντός του 2015 —χρονιά βουλευτικών εκλογών— δήλωσε μια δικαστική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

Μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς στα οποία ενέχονται στελέχη του PP έχει προκαλέσει οργή στους Ισπανούς ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι τόσο το PP, όσο και οι Σοσιαλιστές (PSOE), που επίσης επλήγησαν από σκάνδαλα, θα απολέσουν μεγάλο μέρος της πολιτικής τους δύναμης σε όφελος νέων πολιτικών σχηματισμών, όπως το αριστερό Podemos και το κοινωνικά συντηρητικό, φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις, Ciudadanos. Τα δύο αυτά κόμματα έχουν τοποθετήσει το ζήτημα της “κάθαρσης” στην πολιτική στο επίκεντρο των εκστρατειών τους ενόψει των τοπικών εκλογών τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο και των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν περί τα τέλη του έτους.