Σύμφωνα με γκάλοπ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», το οποίο αποτυπώνει την πρόθεση ψήφου των Iταλών για τη Bουλή, η Kεντροαριστερά προηγείται σε σχέση με τη συντηρητική παράταξη.

Πιο αναλυτικά, τα κόμματα της Kεντροαριστεράς (Δημοκρατικό Κόμμα, Ιταλία των Αξιών και Αριστερά και Ελευθερία) «πείθουν» στη φάση αυτή το 40,2% των Iταλών. Η κεντροδεξιά συμμαχία της Λέγκα και του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (μετά την αποχώρηση του Φίνι), «σταματά» στο 37,3%, ενώ o κεντρώος πόλος (χριστιανοδημοκράτες του Udc, Αpi και Μέλλον και Ελευθερία του Τζανφράνκο Φίνι) εξασφαλίζει την υποστήριξη του 16% των Iταλών.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο αριστερός κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπάρι, Νίνι Βέντολα, με ποσοστό 47,5%. Ακολουθούν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του «Καβαλιέρε», Τζούλιο Τρεμόντι (45,8%), ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι (40,8%), και ο κεντρώος επικεφαλής του κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, με ποσοστό δημοτικότητας 39,4%. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει την εμπιστοσύνη «μόνον» του 32,4% του στατιστικού δείγματος.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ζυμώσεις, οι επαφές και οι προβλέψεις, ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση του «Καβαλιέρε», που ορίσθηκε για τις 14 Δεκεμβρίου. Σήμερα, η Βουλή έδωσε το οριστικό «πράσινο φως» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011. Η αντιπολίτευση απέσυρε τις διάφορες τροπολογίες που είχε καταθέσει, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί σύντομα και απρόσκοπτα η πορεία έγκρισης του νόμου. Τώρα, ο λόγος περνά στη Γερουσία και μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού και από το δεύτερο αυτό σκέλος του Κοινοβουλίου, ο «Μίστερ τιβί» θα πρέπει να παρουσιασθεί ενώπιον των Ιταλών εθνοπατέρων για να μετρήσει τις δυνάμεις του. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Μπερλουσκόνι δύσκολα θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, αφού στην αρνητική ψήφο της Κεντροαριστεράς και των κεντρώων χριστιανοδημοκρατών, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, αναμένεται να προστεθεί και εκείνη του νεοσύστατου κόμματος του Τζανφράνκο Φίνι.

Βιντεοσκοπημένο, όμως, μήνυμα που «ανέβασε» χθες βράδυ στο Διαδίκτυο ο Ιταλός πρόεδρος της Βουλής προκάλεσε έντονα σχόλια και σειρά ερωτημάτων. «Όποιος έχει την ευθύνη και την τιμή να κυβερνά, πρέπει να ανταποκριθεί με μια συγκεκριμένη κυβερνητική ατζέντα. Θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες», τόνισε ο Φίνι. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η φράση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα προσεκτικό «άνοιγμα» προς τον Ιταλό πρωθυπουργό. Ένα διαλλακτικό μήνυμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη κάποια περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας, σε περίπτωση που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεχθεί να τροποποιήσει ριζικά την κυβερνητική ατζέντα και να εντάξει στην κυβέρνησή του και το μετριοπαθές κέντρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», το βήμα όπισθεν του Φίνι οφείλεται στη «ρητή δήλωση τριών τουλάχιστον βουλευτών του ότι δεν είναι διατεθειμένοι να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του μεγιστάνα πρωθυπουργού, στις 14 Δεκεμβρίου». Αν επιβεβαιωθεί η εσωτερική διάσπαση του «Μέλλον και Ελευθερία» ως προς τη στήριξη της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι ο «Καβαλιέρε» θα μπορούσε να ευνοηθεί και να συνεχίσει να κυβερνά, παρά τις τόσες δυσκολίες των τελευταίων μηνών. Συνεργάτες του Τζανφράνκο Φίνι διαψεύδουν ότι το κόμμα τους άλλαξε γραμμή και προθέσεις και κάνουν λόγο για «πολιτικό μήνυμα που αφορά την όλη πορεία της Κεντροδεξιάς» .

Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι στις είκοσι πέντε ημέρες που μας χωρίζουν από την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου της Ρώμης δεν πρόκειται να λείψουν νέες εκπλήξεις, με μερικές ή και θεαματικές αλλαγές ισορροπιών, που μπορεί να διαψεύσουν και τους πιο έμπειρους αναλυτές.