Ως "κτύπημα από αστροπελέκι" χαρακτήρησε η Γενική Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτιν Ομπρί, τα νέα που έφθασαν από τη Νέα Υόρκη για τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν. Η σύλληψη του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ και οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για βιασμό, προκάλεσαν νωρίς σήμερα το πρωϊ, σεισμική δόνηση στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας και ιδιαίτερα στο εσωτερικό των Σοσιαλιστών. Εως τα τώρα ο Στρος Καν εδίνετο από τις σφυγομετρήσεις ως το μεγάλο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012, ως ο ικανότερος να νικήσει με μεγάλη απόσταση μάλιστα, τον Νικολά Σαρκοζί.

Για το λόγο αυτό η όλη διαδικασία των προκριματικών στο σοσιαλιστικό κόμμα είχε προσαρμοσθεί ημερολογιακά στη δική του ατζέντα, αφού για να υποβάλει την υποψηφιότητά του θα έπρεπε να παραιτηθεί από το ΔΝΤ.

Επίσης, εξαιτίας της υψηλής δημοτικότητάς του η Μαρτίν Ομπρύ είχε ομολογήσει ότι είχε δεσμευθεί να μην υποβάλει υποψηφιότητα στις προκριματικές εφ'όσον υπάρξει αυτή του Στρος Καν.

Τα σημερινά γεγονότα αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, αφού η γενική πεποίθηση είναι ότι «αθώος ή ένοχος, η υποψηφιότητα Στρος Καν είναι πλέον καμμένη».

Μια μη συμμετοχή του Στρος Καν στις προκριματικές, λύνει τα χέρια της Μαρτίν Ομπρί για τη δική της υποψηφιότητα και όχι μόνο. Ο προσκείμενος στον Στρος Καν βουλευτής και πρώην υπουργός Πιέρ Μοσκοβίτσι έχει ήδη δηλώσει ότι θα υποβάλει την υποψηφιότητά του εάν δεν κατέβει στις εκλογές ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αυξάνονται και οι πιθανότητες του Αρνώ Μοντεμπούρ να κατέβει στον στιβο, όπου η εικόνα ολοκληρώνεται με την Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον πρώην Γενικό Γραμματέα του κόμματος Φρανσουά Ολάντ.

Για την ώρα, κανένα από τα άτομα αυτά δεν ξεχωρίζει και δεν επιβάλλεται ξεκάθαρα στις προτιμήσεις των Γάλλων. Ετσι, όλα μοιάζουν πλέον πιθανά στο σοσιαλιστικό κόμμα.

Η νέα υπόθεση Ντομινίκ Στρος-Καν «ανακάτεψε για τα καλά τις κάρτες στο κόμμα» σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές και αυτό, ακόμα και εάν κριθεί αθώος, όπως υπουστηρίζει, αποδεικνύοντας ότι παγιδεύθηκε.