Προειδοποιητικά πυρά, εναντίον ενός στόχου που μπορεί να ήταν ένα υποβρύχιο, έριξε το Πολεμικό Ναυτικό της Φινλανδίας, στα χωρικά ύδατα της χώρας, κοντά στο Ελσίνκι.

Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως εντόπισε έναν υποβρύχιο στόχο χθες και πάλι σήμερα το πρωί και έκανε χρήση προειδοποιητικών βομβών βυθού μεγέθους βομβίδων.

Η Φινλανδία, η οποία έχει κοινά σύνορα μήκους 1.340 χλμ. με τη Ρωσία, ανησυχεί όλο και περισσότερο για τον ισχυρό γείτονά της έπειτα από έναν χρόνο εξόδων ρωσικών αεροσκαφών και στρατιωτικών ασκήσεων στη μεθόριο.
Ο υπουργός Άμυνας Καρλ Χάγκλουντ δεν είπε κατά πόσον στο περιστατικό εμπλεκόταν η Ρωσία. Δήλωσε σε φινλανδικά μέσα ενημέρωσης πως ο στόχος θα μπορούσε να είναι ένα υποβρύχιο, και πως είναι πιθανόν να έφυγε από την περιοχή, προσθέτοντας πως η Φινλανδία δεν κάνει συχνά χρήση προειδοποιητικών πυρών.

«Έχουμε ισχυρές υποψίες ότι υπήρξε υποβρύχια δραστηριότητα. Βέβαια είναι πάντοτε σοβαρό αν τα χωρικά μας ύδατα έχουν παραβιαστεί», είπε ο Χάγκλουντ στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.

«Οι βόμβες δεν έχουν σκοπό να καταστρέψουν τον στόχο, η πρόθεση είναι να ενημερωθεί ο στόχος ότι έχει σημειωθεί η παρουσία του», δήλωσε ο επικεφαλής της νηοπομπής Ολάβι Τζαντούνεν στην εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Οι αναφορές για τον εντοπισμό ενός υποβρυχίου ανοικτά της Στοκχόλμης πέρυσι είχαν προκαλέσει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της Σουηδίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι περιφερειακές εντάσεις αυξήθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα έπειτα από μία χωρίς προηγούμενο σκληρή κοινή δήλωση των σκανδιναβικών χωρών –Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία και Ισλανδία– το οποίο έκανε ευθέως λόγο για ρωσική «πρόκληση» προκειμένου να δικαιολογηθεί η αύξηση της αμυντικής συνεργασίας.

Η Μόσχα αντέδρασε αμέσως, λέγοντας ότι οι κινήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ προκαλούν «ιδιαίτερη ανησυχία».