Με μικρότερο βαθμό απ΄ ότι αναμενόταν θα μειωθεί τα επόμενα 45 χρόνια ο πληθυσμός της Γερμανίας, χάρη στο υψηλό επίπεδο της μετανάστευσης, ανέφερε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο, οι περισσότεροι από τη Συρία, που φθάνουν στη Γερμανία είχαν ως αποτέλεσμα η καθαρή μετανάστευση στη χώρα αυτή να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες και να προκληθεί πολιτική αντιπαράθεση η οποία γίνεται όλο και πιο θερμή.

Όμως η κυβέρνηση και η βιομηχανία λένε πως οι μετανάστες είναι απαραίτητοι για να αντισταθμίσουν την επικείμενη δημογραφική πίεση η οποία θα προκληθεί από έναν γηράσκοντα πληθυσμό.

Ο πληθυσμός της Γερμανίας, που έφθασε τα 81,1 εκατομμύρια το 2014, θα μειωθεί ανάμεσα στα 67,6 και τα 73,1 εκατομμύρια το 2060, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Το ύψος της μετανάστευσης θα καθορίσει ποιο μέγεθος από τα δύο θα φθάσει.

Στην τελευταία πρόβλεψή του το 2009, η υπηρεσία σημείωνε πως ο πληθυσμός της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα μειωνόταν περαιτέρω στα 65-70 εκατομμύρια.

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε πως ο πληθυσμός πιθανόν θα αυξάνεται από τα 80,8 εκατομμύρια που καταγράφηκαν το 2013, για τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια.

«Δεν θα πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2013 μέχρι τουλάχιστον το 2023», δήλωσε ο Ρόντεριχ Έγκελερ, επικεφαλής της υπηρεσίας.

Θα υπάρξει μία ιδιαίτερα ισχυρή μείωση στο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού, ανάφερε η στατιστική υπηρεσία. Το ποσοστό των ανθρώπων από 20 έως 64 ετών στον συνολικό πληθυσμό θα είναι γύρω στο 50% μέχρι το 2060 σε σύγκριση με σχεδόν δύο τρίτα το 2013, προβλέπει.

Ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς Γερμανούς.

Η αντι-ισλαμική οργάνωση PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) πραγματοποιεί εδώ και μήνες κάθε εβδομάδα διαδηλώσεις στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας. Μία επίθεση σε μία εστία αιτούντων άσυλο στην ανατολική Γερμανία νωρίτερα αυτό τον μήνα έφερε επίσης στο προσκήνιο τη διφορούμενη στάση των Γερμανών απέναντι στη μετανάστευση.