Τη μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών θα υποχρεούνται να μειώσουν οι χώρες της ΕΕ, βάσει της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας, την οποία υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο.

«Αυτή η νομοθεσία θα έχει οφέλη για όλους. Μιλάμε για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν ως μη επεξεργασμένα απόβλητα καταστρέφοντας το φυσικό μας περιβάλλον», δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ, Margrete Auken (Πράσινοι, Δανία), σε συνέχεια της έγκρισης από το ΕΚ της συμφωνίας σε δεύτερη ανάγνωση που επετεύχθη με το Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο.

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα δίνει στα κράτη μέλη της ΕΕ δύο επιλογές:

* είτε να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025

* είτε, εναλλακτικά, να εξασφαλίσουν ότι, από τα τέλη του 2018, αυτές οι σακούλες δεν θα δίδονται στους αγοραστές δωρεάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει επίσης τις επιπτώσεις της χρήσης οξο-βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών υλικών στο περιβάλλον (πλαστικά υλικά που διασπόνται σε μικρότερα κομμάτια). Μέχρι το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει μέτρα για την πανευρωπαϊκή επισήμανση των βιοαποικοδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών σακουλών.

«Σήμερα βάζουμε τις βάσεις αντιμετώπισης μιας πολύ σημαντικής πηγής μόλυνσης του πλανήτη», είπε, ο Ευρωβουλευτής και Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το θέμα.

 Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα τεράστια προβλήματα που εγκυμονούν τα πλαστικά απόβλητα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία τονίζοντας πως «το 2010, 99 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που μεταφράζεται σε 200 σακούλες ανά άτομο».

Όσον αφορά στους νέους στόχους που τίθενται ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «με τη συμφωνία που επετεύχθη τα Κράτη Μέλη μπορούν είτε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθεί η ετήσια κατανάλωση τους σε 90 ανά άτομο μέχρι το τέλος του 2019 και 40 μέχρι το τέλος του 2025, είτε ως δεύτερη επιλογή να απαγορεύσουν τη δωρεάν παροχή τους στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων και προϊόντων, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2018».