Ιρανικές ναυτικές δυνάμεις κατέλαβαν αμερικανικό εμπορικό πλοίο έπειτα από αίτημα του ιρανικού Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας, μετέδωσε η αγγλόφωνη υπηρεσία του ιρανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Fars.

«Το πλοίο καταλήφθηκε μετά από σχετική διαταγή που εκδόθηκε», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο. Σύμφωνα πάντα με το ιρανικό πρακτορείο, η εντολή κατάσχεσης του πλοίου δόθηκε λόγω των διαφορών που είχε η ιδιοκτήτρια εταιρεία με τον ιρανικό Οργανισμό.

Eκπρόσωποι της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο Maersk Tigris εξέφρασαν την ανησυχία τους για το 24μελες πλήρωμα, μετά τα ιρανικά πυρά εναντίον του πλοίου. Όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο δανέζικο τηλεοπτικό κανάλι TV2, τα 24 μέλη του πληρώματος προέρχονταν κυρίως από την ανατολική Ευρώπη και την Ασία.

Ο Κορ Ράντιγκς, εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε στο κανάλι πως το πλοίο έπλεε σε κανονική πορεία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν γνωρίζει γιατί οι ιρανικές αρχές το σταμάτησαν.

Ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο IRNA, επικαλούμενο μια πηγή των Φρουρών της Επανάστασης, ανέφερε ότι το πλήρωμα αποτελείται από 34 ναυτικούς, κυρίως Ευρωπαίους.

Το εμπορικό πλοίο της εταιρείας Maersk, με σημαία των νήσων Μάρσαλ. κατελήφθη στο ύψος των Στενών του Χορμούζ από το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό και οδηγείται προς ιρανικό λιμάνι, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Το πλοίο «υπάκουσε» στο ιρανικό αίτημα και κατευθύνθηκε προς τα ύδατα στα ανοιχτά του νησιού Λάρακ, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Το περιστατικό συνέβη στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) και στο πλοίο δεν επιβαίνει κανένας Αμερικανός.

TAGS