Τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, με σημαντικότερο στοιχείο τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου για αυτόν ακριβώς το σκοπό. 

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής  Φρανς Τίμερμανς τόνισε πως «η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι διασυνοριακές προκλήσεις που εξελίσσονται διαρκώς. Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι να συνεργαστούν καλύτερα και στενότερα ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών».

Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν

  • Πρόληψη της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης
  • Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος 
  • Αγώνας εναντίον της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο

«Δεν τίθεται θέμα να αλλάξουν το δίκαιο ούτε οι συνθήκες ούτε οι δικαιοδοσίες μας», διευκρίνισε ο Τίμερμανς μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Για τις χώρες, η ασφάλεια είναι ο σκληρός πυρήνας της εθνικής κυριαρχίας. Το να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση για τις δικαιοδοσίες θα ήταν άσκοπο», εξήγησε.

Οι χώρες της ΕΕ θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους και, κυρίως, να συνεργαστούν στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Η κυριότερη καινοτομία είναι η ενίσχυση της Europol -της ευρωπαϊκής αστυνομίας που ιδρύθηκε το 1995 για να συμβάλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας- με τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού κέντρου αντιτρομοκρατίας. Η Europol διαθέτει ήδη ένα κέντρο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, το αποκαλούμενο EC3.