Η Ινδονησία υπερασπίστηκε σήμερα τις εκτελέσεις των οκτώ ατόμων που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων επτά αλλοδαπών, οι οποίοι σύμφωνα με μαρτυρίες έψελναν ύμνους οδεύοντας προς το εκτελεστικό απόσπασμα και δεν δέχτηκαν να τους δέσουν τα μάτια.

Ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι οι εκτελέσεις εντάσσονται στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η χώρα εναντίον των ναρκωτικών.

Ο γενικός εισαγγελέας Πρασέτιο δήλωσε: «Δίνουμε μία μάχη κατά των φρικτών ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά και απειλούν την επιβίωση του έθνους μας. Θα ήθελα να πω ότι μία εκτέλεση δεν είναι κάτι ευχάριστο.

Δεν είναι μία αστεία δουλειά. Αλλά πρέπει να το κάνουμε για να σώσουμε το έθνος από τον κίνδυνο των ναρκωτικών. Δεν γινόμαστε εχθροί με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εκτελεσθέντες. Αυτό που πολεμάμε είναι τα ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά, είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στην Τσιλακάπ».

Οι οκτώ θανατοποινίτες- δύο Αυστραλοί, ένας Βραζιλιάνος, τέσσερις Νιγηριανοί και ένας Ινδονήσιος -έψελναν ύμνους, όπως το «Amazing Grace», οδεύοντας προς το εκτελεστικό απόσπασμα, σύμφωνα με έναν πάστορα που τους συνόδευε.

Όσο πλησίαζαν τα μεσάνυχτα, μία ομάδα υποστηρικτών τους με δάκρυα στα μάτια έψελναν κι αυτοί ύμνους κι αγκαλιασμένοι κρατούσαν κεριά σε μία αγρυπνία στο Τσιλακάπ, τον κόμβο προς το νησί- φυλακή Νουσακαμπανγκάν, όπου κρατούνταν οι οκτώ.

Η εκτέλεση για το ίδιο αδίκημα μίας Φιλιππινέζας ανεστάλη έπειτα από την παράδοση στην αστυνομία μίας γυναίκας που φέρεται ότι την παραπλάνησε ώστε να μεταφέρει τα ναρκωτικά στην βαλίτσα της.

Στη Μανίλα, η αναστολή της εκτέλεσης της Μέρι Τζέιν Βελόζο έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, αλλά ο ινδονήσιος γενικός εισαγγελέας έσπευσε να τονίσει ότι πρόκειται απλώς για "αναβολή" προκειμένου να δοθεί χρόνος στις αστυνομικές έρευνες.

Η Αυστραλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στην Ινδονησία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση των δύο Αυστραλών, αλλά ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο είπε ότι απλώς εφάρμοσε «τον νόμο» εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών.