Με 352 θετικές ψήφους, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι κέρδισε την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει από την ιταλική βουλή, ενώ 207 βουλευτές εκφράστηκαν αρνητικά και ένας επέλεξε την αποχή.

Αρκετά ιστορικά στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο πρώην γραμματέας του, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

«Μετά την απόφασή αυτή του Ρέντσι να συνδέσει την έγκριση του εκλογικού νόμου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση που θα τον διαδεχθεί θα είναι χειρότερη από την δική του», δήλωσε ο Μπερσάνι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί, αύριο το πρωί και το απόγευμα οι βουλευτές πρόκειται να κληθούν να δώσουν άλλες δυο ψήφους εμπιστοσύνης, ενώ για τη Δευτέρα έχει ορισθεί η τελική ψηφοφορία, με την οριστική έγκριση της εκλογικής μεταρρύθμισης.

«Δεν είμαστε αλαζονικοί και φαντασμένοι, κάνουμε μόνο το χρέος μας», δήλωσε ο Ρέντσι, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας. Μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι τα επακόλουθα της έντονης αντιπαράθεσης που προκάλεσε στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος η απόφαση του Ματέο Ρέντσι να επισπεύσει πάση θυσία την έγκριση του νέου εκλογικού νόμου.