Αίσθηση προκαλεί ένα «δηλητηριώδες» τιτίβισμα του δημάρχου της Άγκυρας εναντίον εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας αφού δεν δίστασε να την αποκαλέσει «χαζή ξανθιά».

Ο πολύ αμφιλεγόμενος δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ (ή αλλιώς «Μελίχ ο Τρελός») σταθερός υποστηρικτής του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Μαρί Χαρφ να δώσει εξηγήσεις για τις ταραχές στη Βαλτιμόρη.

«Εμπρός ξανθιά, απάντησε τώρα!», έγραψε στα τουρκικά και στα αγγλικά στον λογαριασμό του στο Twitter, σ' ένα μήνυμα στο οποίο συνδύαζε επίσης τη φωτογραφία δύο αμερικανών αστυνομικών που χτυπούν έναν πεσμένο στο έδαφος διαδηλωτή στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την πόλη αυτή των βορειοδυτικών ΗΠΑ και μία εικόνα της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ .

«Πού είσαι άραγε, χαζή ξανθιά, εσύ που κατηγόρησες την τουρκική αστυνομία ότι καταφεύγει υπερβολικά στη βία;», πρόσθεσε στο μήνυμά του ο δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας.

«Ξανθιά, κατ' εσέ η αντίδραση της (τουρκικής) κυβέρνησης στη διάρκεια των ταραχών του Γκεζί ήταν ανησυχητική. Όμως όταν πρόκειται για τη χώρα σου, είναι φυσικό να επιβάλλεται κατάπαυση του πυρός;», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο Γκιοκτσέκ, μέλος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Τον Ιούνιο του 2013, η Ουάσινγκτον, όπως και πολλές ξένες πρωτεύουσες, είχε καταδικάσει αυστηρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που διαξάγονταν στην Τουρκία εναντίον του καθεστώτος του Ερντογάν. Οι συγκρούσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 8 ανθρώπων, ενώ υπήρξαν περισσότεροι από 8.000 τραυματίες και πραγματοποιήθηκαν χίλιες συλλήψεις.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το καθεστώς κατήγγειλαν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Βαλτιμόρη που ακολούθησαν το θάνατο ενός νεαρού μαύρου μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας είναι γνωστός για τις κόντρες που προκαλεί, ενώ υποψίες για νοθεία είχαν στιγματίσει τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές του 2014, με τις οποίες εξελέγη δήμαρχος για πέμπτη φορά.