Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τετάρτη σε επεισόδια που προκλήθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές στην Κουριτσίμπα της Βραζιλίας, όπου εκπαιδευτικοί πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον της μεταρρύθμισης στις συντάξεις του δημοσίου στην πολιτεία τους.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της εφημερίδας Gazeta do Povo απεικονίζουν αστυνομικούς να εκτοξεύουν δακρυγόνα εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών καθώς πλησίαζε το κοινοβούλιο της πολιτείας Παρανά, όπου διεξαγόταν ψηφοφορία επί ενός σχεδίου νόμου που μεταβάλλει τους όρους συνταξιοδότησης για τους δασκάλους. 

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές φορούσαν κράνη μοτοσικλετιστών και κρατούσαν σαν ασπίδες καπάκια κάδων απορριμμάτων.
“Ανοίξαμε το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν (στα επεισόδια)”, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη παραπέμπει “εμπόλεμη ζώνη”, έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο δήμαρχος Γκουστάβο Φρούετς και πρόσθεσε ότι έχουν τραυματιστεί πάνω από 100 άνθρωποι. 

Παρά τις κινητοποιήσεις, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της πολιτείας Παρανά εγκρίθηκε. Πλέον 33.000 συνταξιούχοι δεν θα λαμβάνουν συντάξεις μόνο από το δημόσιο, αλλά το κόστος θα μοιράζονται το κράτος και οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί.
Η κυβέρνηση της πολιτείας Παρανά τόνισε στη σελίδα της στο Facebook ότι καταδικάζει σθεναρά τη βία και πρόσθεσε ότι επτά πρόσωπα συνελήφθησαν. 

Οι ταραχές στην Κουριτσίμπα σημειώνονται την ώρα που πολλές πολιτείες στη Βραζιλία αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μέτρα περιστολής δαπανών, στο πλαίσιο πολιτικών λιτότητας για την αποτροπή της οικονομικής ύφεσης.