Ευθείες απειλές κατά του Βίκτορ Ορμπάν διατύπωσε πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που προειδοποίησε με... πόλεμο τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας σε περίπτωση που επαναφέρει τη συζήτηση για τη θανατική ποινή στη χώρα του. 

«Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την ποινή του θανάτου και ο κ. Ορμπάν θα πρέπει αμέσως να πει σαφώς ότι δεν είναι η πρόθεσή του. Εάν είναι πρόθεσή του, θα γίνει μάχη», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: 

Είμαι ένας πεπεισμένος αντίπαλος της θανατικής ποινής, για πάρα πολλούς λόγους.

Ο κ. Ορμπάν δήλωσε την Τρίτη ότι το θέμα της θανατικής ποινής, η οποία καταργήθηκε το 1990 στην Ουγγαρία, «θα τεθεί και πάλι στην ημερήσια διάταξη», υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία «δεν είναι επαρκώς αποτρεπτική». Έκανε τη δήλωση αυτή αντιδρώντας στο φόνο, την περασμένη εβδομάδα, μιας εργαζόμενης σε κατάστημα.

Η θέση του Ούγγρου πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε., ακόμη και στους κόλπους της πολιτικής οικογένειάς του, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που συνασπίζει τους ευρωπαϊστές Συντηρητικούς και Χριστιανοδημοκράτες της Ευρώπης, στους οποίους ανήκει και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι εάν η Ουγγαρία επαναφέρει τη θανατική ποινή, θα αρχίσει μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως στην αναστολή του δικαιώματος της χώρας να ψηφίζει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο των 28 κρατών - μελών που λαμβάνει τις αποφάσεις.

«Η κατάργηση της ποινής του θανάτου είναι ένας όρος, μια προϋπόθεση για την ένταξη στην Ε.Ε.», είχε υπενθυμίσει εκπρόσωπος της Επιτροπής.