Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών που φέρεται να έκανε η  γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της NSA. 

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το σκάνδαλο πλέον αγγίζει την καγκελαρία αν και η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο απυρόβλητο. 

«Η υπόθεση της BND (γερμανική υπηρεσία πληροφοριών) κλιμακώνεται και φτάνει την καγκελαρία», είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδα Die Welt.

Η Bild χαρακτηρίζει «υποκριτική»  την δήλωση της καγκελαρίου το 2014, μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε ένα από τα κινητά της τηλέφωνα, πως «δεν γίνεται να κατασκοπεύεις τους φίλους σου».

Οι κατηγορίες κατά της BND πήραν σήμερα μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών κατασκόπευε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, του Μεγάρου των Ηλυσίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της αμερικανικής NSA.

«Ποιος αποκρύπτει και τι στο σκάνδαλο της BND;», διερωτάται η Bild και η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου. «Χθες παρέμεινε ξανά βουβή» αναφέρει το ταμπλόιντ. 

Ο συνεργάτης της Άγκελας Μέρκελ και νυν υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή προσωπάρχης της καγκελαρίας και ως εκ τούτου κυρίως υπεύθυνος για την επίβλεψη των υπηρεσιών πληροφοριών, πρότεινε να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα στην κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για το θέμα της NSA.

«Η περίπτωση του Ντε Μεζιέρ πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις προτεραιότητες της καγκελαρίου. Διαφορετικά η υπόθεση θα την πλησιάσει κι άλλο», επισημαίνει η Handelsblatt.

Ωστόσο, μολονότι ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν συνέπειες για το μέλλον του ντε Μεζιέρ, η καγκελάριος δείχνει να βρίσκεται στο απυρόβλητο.