Ο υπουργός Εξωτερικών του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, διορίστηκε διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Ο Ακιντζί δήλωσε ότι «υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία, ένα παράθυρο ανοικτό, για επίλυση του Κυπριακού». Επίσης, είπε, ότι ο Οζντίλ Ναμί «έχει όραμα για λύση του προβλήματος, είναι αρκετά έμπειρος και θα συμβάλει στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν».

Ο Ναμί αποδέχθηκε την πρόταση και στις επόμενες μέρες θα αφήσει το υπουργείο Εξωτερικών και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Ναμί είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τουρκοκύπριοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο Ναμί είναι «εκλεκτός» της Άγκυρας και ότι «ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε την γραμμή του». 

Χθες ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, με άρθρο του συμβούλευε τον κ. Ακιντζί ότι ο καταλληλότερος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινότητας ως διαπραγματευτής είναι ο τέως πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ.