Νέες ταραχές ξέσπασαν χθες στο Μεξικό όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικού ελικοπτέρου στην πολιτεία Τζαλίσκο.

Τρεις στρατιωτικοί και τέσσερις πολίτες έχασαν την ζωή τους ενώ κάηκαν οχήματα, τράπεζες και βενζινάδικα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο πίσω από την επίθεση πιστεύεται ότι βρίσκεται η νέα γενιά καρτέλ του Τζαλίσκο.

Η βία αναζωπυρώθηκε χθες στην πρωτεύουσα του Τζαλίσκο, Γκουανταλαχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Μεξικό, με οχήματα να καίγονται μέσα και γύρω από την περιοχή. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συμπλοκές. 

«Αυτή είναι η αντίδραση σε επιχείρηση που διεξάγουμε για την εξάρθρωση του καρτέλ και στην σύλληψη των αρχηγών του», δήλωσε ο κυβερνήτης του Τζαλίσκο Σαντοβάλ.  

Συνολικά, 12 τράπεζες και 16 βενζινάδικα υπέστησαν ζημιές λόγω των βίαιων συγκρούσεων πρόσθεσε, ενώ τα τοπικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετέδιδαν εικόνες φλεγόμενων λεωφορείων και κτιρίων.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται ένας αστυνομικός και δύο υποτιθέμενα μέλη του καρτέλ σε ανταλλαγή πυρών στην πόλη Αουτλάν στο δυτικό Τζαλίσκο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Τζαλίσκο Γκονζάλο Σάντεζ. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, τρία ακόμη μέλη του προσωπικού ασφαλείας εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την επίθεση στο ελικόπτερο, που έγινε δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στην ακτή του Ειρηνικού του νοτιοδυτικά της πολιτείας Τζαλίσκο. Δέκα στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.