Την επικαιροποίηση του προγράμματος προσαρμογής αναμένει την ερχόμενη Παρασκευή η Λευκωσία, καθώς οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις ήταν προβληματικές για περίοδο έξι μηνών, λόγω της καθυστέρησης στην τήρηση της μνημονιακής υποχρέωσης για το νόμο περί εκποιήσεων. 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι διαμορφώνονται πλέον οι προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής και ότι η Κύπρος μπαίνει στην τελευταία φάση εφαρμογής του. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε ότι «εκ των πραγμάτων το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 10 μήνες. Ήδη από τώρα φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προοπτικές που θα επιτρέψουν την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και αναφέρουμε συγκεκριμένα την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας». 

Μάλιστα έφερε παραδείγματα χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που, όπως σημείωσε, λειτούργησαν έτσι και πριν καν ολοκληρωθεί το δικό τους πρόγραμμα, είχαν ήδη αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές και κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Η κυπριακή κυβέρνηση θέλει και εργάζεται πολύ συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση για να μην υπάρξει παράταση και καμία ανάγκη νέου προγράμματος» υπογράμμισε.