Εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τη νύχτα την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαλτιμόρη, όπου νωρίτερα χθες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά και μερικές φορές υπό τους ήχους μουσικής, για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον Φρέντι Γκρέι.

Η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις, κυρίως μετά τις συμπλοκές, την επομένη της ανακοίνωσης για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος έξι αστυνομικών σε αυτή την πόλη, μεγάλο λιμάνι των ανατολικών ΗΠΑ.

Μετά την επιστροφή στην ηρεμία, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ κάλεσε τους πολίτες η σημερινή Κυριακή να είναι "ημέρα προσευχής και ειρήνης. Ζητώ η Κυριακή να είναι μια ημέρα περισυλλογής" όσον αφορά "τον τρόπο με τον οποίο όλοι μας θα συμπεριφερόμαστε τις προσεχείς ημέρες και μήνες", δήλωσε ο Λάρι Χόγκαν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας --από τις 22:00 έως τις 05.00 τοπική ώρα (05.00 έως 12.00 ώρα Ελλάδος)-- θα ίσχυε για πέμπτη συνεχή νύχτα.

"Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη", φώναζαν οι διαδηλωτές αρχίζοντας τη μικρή πορεία τους από το σημείο όπου ο 25χρονος μαύρος συνελήφθη. Στην πορεία μετείχαν στη συνέχεια άλλοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Βαλτιμόρης.

"Ζήσαμε όλοι εδώ την αστυνομική βία και θέλουμε αλλαγές. Ελπίζω ότι οι αστυνομικοί (σε βάρος των οποίων ασκούνται ποινικές διώξεις) θα πάνε στη φυλακή", δήλωσε ο Φιλ, ένας μαύρος διαδηλωτής.

Συνολικά 2.000 έως 3.000 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών πολλοί νέοι και μαύροι, αρκετά λιγότεροι από τις 10.000 που είχαν ανακοινώσει οι διοργανωτές, είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά σε μια ήρεμη, ακόμη και εορταστική ατμόσφαιρα, με ορισμένους να τραγουδούν και να χορεύουν.