Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανεξελέγη αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE από το συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη χθες και σήμερα στην πόλη Κουμάνοβο. 

Ο Γκρούεφσκι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγεία του κόμματος και από τους 529 συνέδρους, υπέρ της υποψηφιότητας του ψήφισαν 528, ενώ ένα ψηφοδέλτιο θεωρήθηκε άκυρο.

Ο Γκρούεφσκι ηγείται του VMRO-DPMNE, ενός κόμματος της λαϊκιστικής δεξιάς, από τον Μάιο του 2003.

Στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος, ο Ν.Γκρούεφσκι αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική κρίση στη χώρα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι με τη δημοσιοποίηση «μονταρισμένων» τηλεφωνικών συνομιλιών επιδιώκει να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, ανέφερε ότι δεν έχει αντιρρήσεις για να διεξαχθεί έρευνα για στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός του, τα οποία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης, φέρονται αναμεμιγμένα σε σωρεία σκανδάλων και να αποδοθούν ευθύνες.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αποκαλύψεών του για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των Μέσων Ενημέρωσης, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους της, διασπάθιζε δημόσιο χρήμα και προέβη σε νοθεία των εκλογών.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορείται, ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας (την οποία οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν κατονομάζουν), έχει στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι, σε συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.