Παγκόσμιο σήμα κινδύνου της Interpol για φονικό διαιτητικό σκεύασμα

Παγκόσμιο σήμα κινδύνου της Interpol για φονικό διαιτητικό σκεύασμα

Διεθνή συναγερμό σήμανε σήμερα η Interpol για ένα επικίνδυνο σκεύασμα, που συνήθως χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα, αλλά και από τους μπόντι μπίλντερ για να αποκτήσουν μυικό όγκο.

Η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι η ουσία 2,4 δινιπροφαινόλη (γνωστότερη με τα αρχικά DNP), είναι «παράνομη και δυνητικά θανατηφόρα». Μία γυναίκα στη Βρετανία πέθανε από αυτό, ενώ ένας Γάλλος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Interpol σήμανε «πορτοκαλί συναγερμό» στις 190 χώρες-μέλη της, ενημερώνοντας τις αστυνομικές αρχές και τους δημόσιους οργανισμούς υγείας.

Η DNP πωλείται συνήθως σε κάψουλες ή σε μορφή σκόνης, κυκλοφορεί όμως και σε κρέμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνθεση εκρηκτικών υλών.

Σύμφωνα με την ίδια, η ουσία αυτή παράγεται σε παράνομα εργαστήρια στα οποία «δεν εφαρμόζεται κανένας κανονισμός όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής» και έτσι «εκτίθενται οι καταναλωτές σε αυξημένο κίνδυνο υπερβολικής δόσης».

Η DNP είχε χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1930 ως διαιτητικό σκεύασμα και για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Αποσύρθηκε όμως από την αγορά καθώς προκάλεσε πολλούς θανάτους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο